sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Valoa Gumbostrandissa

Näin keskitalvella, kun valoisa aika on kovin lyhyt, voi vielä kahden seuraavan viikonlopun aikana käydä ottamassa valohoitoa Gumbostrand Konst & Formissa näyttelyssä

VALO - LJUS - LUMIÈRE


Samaan aikaan on esillä myös Christoffer Relanderin upeita valokuvia.




Relanderin monivalotustekniikalla ottamat kuvat näyttävät millaista elämänmeno on Portugalin koillisosassa sijaitsevalla Miranda-tasangolla.


Joillekin teistä yllä oleva veistos saattaa näyttää tutunoloiselta. Ainakin Helsingin uudessa Musiikkitalossa vierailleet voivat tunnistaa, että kyseessä on sama tekijä kuin siellä olevalla teoksella Gaia, jonka materiaali on myöskin ruostumatonta terästä.  Yläkuvan veistoksen nimi on Huokaus. Kuvanveistäjä Kirsi Kaulasen mukaan hänen materiaalinaan on kiillotetun ruostumattoman teräksen lisäksi valo.

Hänen veistostensa muodot ovat Suomen uhanalaisia kasveja ja teosten monikerroksisuus tuleekin hienosti esille juuri vuorovaikutuksesta valon kanssa. Veistosten muoto näkyy erilaisena riippuen katseen suunnasta ja ympäröivään tilaan heijastuvista varjoista. Alakuvan teoksessa Triumphal arch on mukana myös lasia ja aiheena uhanalaisen karvamansikan juuret.



Yllä Kirsi Kaulasen pienikokoinen Gaia ja Irina Pått:n Kirjekuoret x 15 I ja II.


Näyttelyssä on mukana myös korutaidetta, jonka tekijä Heta Salmi on upeasti yhdistänyt hopeaa mm. katajaan ja mäntyyn.


Pinnalla veistokseen on Kari Alonen käyttänyt ruostumatonta terästä,
säänkestävää corten-terästä sekä led-tekniikkaa.

Taas opin jotain uutta, nimittäin sen, että kovasti tykkäämäni Pauligin kahvipaahtimon julkisivu on samaista COR-TEN-terästä. Sanan oikeinkirjoituksesta en sen sijaan päässyt selvyyteen :)


Jos pakkaset vielä kiristyvät, kuten on ennustettu, niin Konst & Formissa voi lämmitellä takkatulen äärellä tai Bistrossa vaikka kuumalla keitolla herkutellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti