keskiviikko 11. marraskuuta 2015

PopUp taidetta Tampereella



Sain tämän kutsun Pia Feinikiltä, jonka tapasin hänen ja kollegoidensa Anne Mäkelän ja Janne Laineeen yhteisellä osstolla Habitare-messuilla. Aloin siltä istumalta selvittämään juna-aikatauluja, koska tätä en halunnut jättää väliin mistään hinnasta. Kyllähän sitä hintaa tulikin, koska tyhjin käsin en päässyt tästä PopUpTaideputiikista ulos ;)

Pahoittelen taiteilijoilta ja lukijoiltani kuvien huonoa laatua niin valotuksen kuin perspektiivienkin ym. suhteen, mutta toivon, että minut edelleen ymmärretään ihan tavallisena taiteen ystävänä, joka taas kerran keskittyi enemmän nauttimaan katsomastaan ja keskusteluistaan muiden mukana olleiden kanssa :) Taiteilijoiden omilla kotisivuilla kannattaa vierailla jo laadukkaiden kuvien vuoksi, mutta muutoinkin lukemassa enemmän heidän työskentelystään, näyttelyistään ym. 


Näyteikkuna oli jo todella mielenkiintoinen ja tarkoitus onkin, että se houkuttelisi sisään myös satunnaiset ohikulkijat. Suuresta ikkunasta näkee hyvin , ettei kyseessä ole ihan perinteinen galleria, jossa valkoisilla seinillä on harvakseltaan teoksia usein vain yhdeltä taiteilijalta, vaan nyt on kyseessä oikea taidekauppa, jossa on katsottavissa ja ostettavissa teoksia useammalta taiteilijalta. He toivovat, että ovat osanneet rakentaa tästä neljännestä PopUpTaideputiikistaan helposti lähestyttävän ja viihtymään kutsuvan paikan.

Koska viihtyisä tämä galleria tosiaan on. Minun mielestäni siellä on jopa mummolamaisen mukava tunnelma, koska taiteilija Pia Feinik on tuonut omalta työhuoneeltaan nojatuoleja ja muita vanhoja kalusteita, joihin minä antiikin ystävänä heti iskin silmäni. Täällä voit kysellä ja keskustella grafiikan, maalausten ja veistosten tekijöiden kanssa, koska he ovat paikalla vaihtelevalla kokoonpanolla jouluun asti.


Tässä kuvassa Pia Feinik parhaillaan kertoi Kivaa tekemistä -palvelun Henri Elolle mistä taideputiikissa on kyse, mistä se sai alkunsa ja mitä he tavoittelevat sillä. Kuuntelin kyllä sujuvasti, mutten kirjannut mitään ylös eli en osaa toistaa kaikkea tarkkaan, joten suosittelen lähtemään Tampereelle kyselemään itse. Varmasti eivät pane siellä pahakseen. Tai sitten voit kurkata, josko Henri, joka alakuvassa keskittyy selin kuvaamiseen, on ehtinyt kirjoittaa jutun sivustolleen :)


Tässä kuvassa taiteilija-kollegat Pia Feinik ja Tiina Huhtinen-Siistonen, jonka korkkareita ihastelin ja ihmettelin niin, etten saanut hänen päätään kuvaan. Sori!



Kuvassa taiteilija Pälvi Hanni. Kuten näkyy, on seinille (osa myös lattioille) ripustettu hyvin erikokoisia teoksia, niin maalauksia kuin valmiiksi kehystettyä grafiikkaa, jota löytyy toteutettuna monilla eri tekniikoilla,joista saa lisätietoja taiteilijoilta paikanpäällä. Grafiikanlehtiä on suuri valikoima myös kehystämättöminä ja moneen tilaan sopivia pienehköjä veistoksia on useita.

Mielestäni tällaisilla pienillä töillä on helpompi aloittaa taiteen kerääminen, koska niille löytyy varmemmin tilaa kodista kuin kodista verrattuna suuriin teoksiin. Tieytysti pienemmät teokset ovat tekniikasta riippuen usein paljon edullisempiakin, kuten grafiikkakin yleensä verrattuna suuriin maalauksiin. 



Sellainen asia vaan itseäni joskus mietityttää, että kun taiteilija on tehnyt tiettyä sarjaa, kuten yllä Pia Feinik nuo viisi alimmaista, jotka kuitenkin eroavat toisistaan, että voiko ne erottaa toisistaan, kun ne tuntuvat kuuluvan yhteen. Että voiko ostaa yhden ostamatta kaikkia :)


Taideputiikki käsittää kaksi kerrosta ja mielestäni tila on aivan loistava juuri taiteen esittämiseen. Pia Feinik on peittänyt sähkökaapin teoksellaan sarjasta Metsä vastaa ja sen päällä lentelevät Sauli Iso-Lähteenmäen linnut. Tila on otettu hyvin käyttöön ja sieltä voi saada hyviä vinkkejä siitä, miten ja mihin taideteoksia voi kodissa sijoittaa. Välttämättä ei tarvita poraa taulun ripustamista varten.


Meinasin jo karata alakertaan, kun minut pysäytettiin kohta alkavan taide-bingon takia. Eihän sitä voinut jättää väliin, koska bingon sattuessa omalle kohdalle, olisi palkinto ollut oikeaa taidetta. Tai sitten kahvipaketti.


Iloisena bingoemäntänä toimi Tiina Huhtinen-Siistonen, jonka käsialaa olivat myös alustat pelikupongeille.  Tuo pallokone on aivan mahtava, vaikkei antanutkaan minun kuponkiini bingoriviä.


Kaksi pelaajaa hihkaisivat bingon yhtaikaa, joten molemmat saivat valita mieleisensä grafiikantyön, joita tässä esittelee Pia Feinikin kanssa Virve Lilja.


Sitten olikin hyvä hetki siirtyä alakertaan, jossa sain hieman parempia kuvia ja vaikka tahtoisin esitellä ne kaikki, niin jätän kuitenkin vähän tilaa yllätykselle, jos mahdollisimman moni toivottavasti päättää siellä pistäytyä :) 






Seuraavaksi haluaisin kannustaa teitä miettimään, että mitäpä jos hankkisikin joululahjaksi taidetta. Eikä vain joululahjaksi, vaan muinakin merkkipäivinä.

Taide kestää aikaa ja on ikuista.

Tottakai pitää tuntea lahjan saaja, mutta varmaaan jokainen tuntee läheisensä, heidän makunsa, kotinsa ja mielenkiintonsa kohteet. Eikä niitäkänn tarvitse vättämättä tuntea, silloin selviää lahjakortilla;) Pienet lapset toki tarvitsevat legonsa ja barbinsa, mutta varsinkin heille, joilla on jo kaikkea, taideteos voisi olla hyvä valinta lahjaksi. Ja kuten edellä kirjoitin, pienistä teoksista on helppo aloittaa.

Mikä olisikaan näinä aikoina parempi lahja, kuin kotimainen, lähellä tuotettu käsityö eli taide?


Koska mieheni harrastaa mopoja ja moottoripyöriä, mietin hänelle isänpäivälahjaksi Hannamari Matikaisen pientä serigrafiaa, mutta koska hän on sekä lasteni isä, että ystäväni ja koska minulla on joku kumma viehätys kaikenlaisiin omituisiin otuksiin, niin hän saikin Hannamari Matikaisen työn Ystävä,

Taideputiikissa on tarjolla monenlaisia kuvia moniin eri makuihin, mutta jostain syystä suurin osa oli minun makuuni, koska olisin voinut viedä sieltä mukaani vaikka kuinka monta teosta. Kun olen lisäksi selannut taiteilijoiden kotisivuja, niin olen löytänyt lisää houkutuksia. Mutta kun kaikkea haluamaansa ei voi saada, niin pitää sitten käydä katsomassa sitä taidetta gallerioissa, museoissa ja PopUp Taideputiikissa :)


Selatkaa rohkeasti laatikoissa olevia grafiikanlehtiä ja etsikää vaikka syysunelmaa.

Menkää Tampereelle, niin minäkin teen, mutta tällä kertaa on vuorossa Suomen Kädentaidot :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti