lauantai 13. syyskuuta 2014

Tukholman Fotografiskassa

 Ehdin viime tipassa nähdä naapurimaamme upeassa valokuvataiteen mekassa todella hienoja valokuvia. Ikävä kyllä en voi suositella näyttelyä teille, ellette satu olemaan juuri parhaillaan Tukholmassa. Sebastião Salgadon näyttely Genesis on nimittäin esillä Fotografiskassa enää huomisen sunnuntain 14.9.2014. 


Fotografiska on toki käymisen arvoinen paikka milloin tahansa. Aina olen nähnyt siellä hyviä valokuvia ja pelkästään yläkerran kahvila-ravintolan upeiden maisemaikkunoiden näkymät  kannattaa käydä katsomassa ja nauttia vaikka viikonloppuisin tarjolla olevasta brunssista, jonka on suunnitellut Strömsöstäkin tuttu Paul Svensson.


Tämä kuva toimi houkuttimena nähdä koko näyttely ja muutamien lisäkuvien näkeminen vain vahvisti haluani järjestää pikainen reissu Tukholmaan. Ei ollut ensimmäinen kerta, kun suuntasin äkkilähdöllä Ruotsiin vain valokuvanäyttelyn vuoksi.

En ala sen enempää kertomaan kuvaajasta, koska luotan sisälukutaitoonne ja siihen, että osaatte klikata ensimmäisen kappaleen linkkiä ja tarvittaessa googlata lisätietoja. Enkä toki voinut näyttelyssä kuvata kaikkia valokuvia teidän nähtäväksi, mutta nämä muutamat yksityiskohdat toimikoon vinkkeinä mahdolliselle tulevalle tilaisuudelle nähdä Sebastião Salgadon upeita valokuvia.

Millään en olisi kännykällä onnistunutkaan taltioimaan kuvien monia tasoja ja nämäkin muutamat on jo tarpeeksi huonoja otoksia.
 Huikeat maisemakuvat mm. vuoristoista, hiekkadyyneiltä ja jäätiköiltä olivat kertakaikkiaan käsittämättömän hienoja. Ja vaikka kaikki kuvat olivat mustavalkoisia, niin hämmästelimme ystäväni kanssa, miten paljon eri sävyjä niihin on saatu mahtumaan. Ja tunteita!


Katsokaa nyt tätäkin yksityiskohtaa kuvasta, jossa albatrossit nojaavat toisiinsa.


Näyttely oli todella opettavainen niin eläinten kuin monien alkuperäiskansojenkin suhteen. Ei uskoisi, että yläkuvassa on suurin lentävistä lintulajeistamme, nimittäin jättiläisalbatrossi, jonka siipiväliksi on mitattu 2,5 - 3,5 metriä.



Kaksi yllä olevaa kuvaa ovat yksityiskohtia samasta isosta valokuvasta, jossa esiintyy minulle ennestään tuntematon pingviinilaji. Katson paljon luonto-ohjelmia ja erityisesti pingviineistä kertovat ovat aina viehättäneet, mutta näitä veikeästi hymyileviä kavereita en ole ennen nähnyt. Pienen googlauksen jälkeen selvisi, että kyseessä on myssypingviini. Niitä esiintyy mm. Etelä-Georgiassa, jossa Sebastião Salgado on kuvannut myös noita jättiläisalbatrosseja.

Näyttelyssä oli eläin- ja maisemakuvien lisäksi kuvia muutamista alkuperäiskansoista ja niiden rituaalinomaisista pukeutumis/koristautumistavoista ja ihan vain arkisista puuhista, jotka ovat niin kaukana meidän länsimaisista elintavoista kuin ikinä voi kuvitella.  Tämä näyttely onkin Salgadon rakkauskirje meidän planeetallemme.

Iloinen yllätys  oli Fotografiskan Art Partnerin esille tuomat Karolina Henken valokuvat sarjasta Back to Nature. Kuvaaja on pukenut lapset itsetekemiinsä asuihin, joihin materiaalit ovat suoraan luonnosta; lehtiä, kaarnaa, jäkälää ym.




Fotografiskassa oli meneillään myös laaja näyttely Anders Petersenin valokuvia, mutta niistä en pitänyt juuri yhdestäkään.  Kuvauskohteena ihmiset yksin tai kaksin ja joissakin harvoissa eläin, aiheena kohtaaminen. Mutta tyyli oli minun makuuni liian roisia ja suttuista. Alla on museokaupassa myynnissä olleen kirjan kansi, jonka kuva on jopa kaunis.


Pojalle löytyi hauska t-paita.


2 kommenttia:

  1. Hieno näyttelykierros, olin jo unohtanut tämän mukavan gallerian. Nyt on muistilistalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei ole mikään ihme, että unohtuu, kun täällä vaihtuu näyttelyt niin harvakseltaan. Projektini saada tauluistani ammattimaiset kuvat on kyllä hieman edennyt, mutta valokuvaajalla on tietty oikeat työt etusijalla :)

      Poista