sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Huipputaidetta - vieraana taiteilija Netta Tiitinen

Kävimme mieheni kanssa viime viikolla Habitaren yhteydessä järjestetyssä ArtHelsinki -tapahtumassa ja nyt on kyllä tiedossa sellainen huippu-näyttely, joka olisi ansainnut olla Kotilo-gallerian avajaisten kohokohta. Koska en malta olla paljastamatta hankkimaamme taulua, ennekuin se saapuu kotiimme,näette sen kuvattuna Galleria Contempon osastolla Messukeskuksessa.


Esillä oli useita teoksia Netta Tiitiseltä ja Samuli Aloselta, joilla on parhaillaan Pariisissa yhteisnäyttely Pohjoisen luonne. I would die to go there! Mieheni ja minä kiinnittimme molemmat huomiomme näihin teoksiin ja muistin heti, että olen nähnyt niitä aiemminkin, nimittäin Gumbostrandin Konst & Formissa.  Samuli Alosen citybird veistokset ovat erityisesti mieheni mieleen, kun minä taas olen mieltynyt Netta Tiitisen maalauksiin, joissa nyt esillä olleissa hän oli citybirdeistä inspiroituneena siirtänyt ne vanhojen klassikoiden maailmaan.


Taiteilija halusi muistoksi kuvan henkilöstä, jonka kotiin hänen taulunsa pääsee. Meille siis muuttaa teos Poika ja Citybird. Koska kyseessä on jo arvokkaampi teos kuin ensimmäiset taideostokseni, voin paljastaa rahoituksen, ettei synny käsitystä, etä ostamme taidetta tuosta vaan kuin maitolitran kaupasta.
Mieheni sai pienen perinnön viime kesänä 90-vuotiaana edesmenneeltä kummitädiltään ja päätti, että olisi mukava käyttää raha johonkin, josta jäisi pysyvä muisto ihanasta Maire-tädistä. Mies ajatteli kyllä ensin jonkin veistoksen hankkimista ja onkin jonkin verran googlaillut sellaisia netissä. Mutta tämän nähtyämme oli se lähes rakkautta ensi silmäyksellä :)

Kirjoitin yllä olevan jo muutamia päiviä sitten, mutta lykkäsin julkaisua, kun sain puhelinsoiton Netta Tiitiseltä. Taiteilija itse toisi taulun meille. Mukaansa hän ottaisi myös toisen teoksen, jonka bongasin hänen nettisivuiltaan vielä kotia vailla olevana. Eilen illalla Netta sitten tuli taulujensa kanssa. Harvemin varmaan saa taiteilijan itsensä omaan kotiinsa etsimään tauluille sopivaa paikkaa :) Olimmehan mekin jo mietineet paikan valmiiksi, mutta lopulta taustaksi valikoitu kodistamme kohta, jolle emme varmaan ikinä olisi hoksanneet ripustaa mitään - paitsi joulukortteja :)


Meillä on olohuoneesta "ikkuna" portaikkoon ja tuon rimaseinän takaa kulkee portaat ullakolle. Siihen Poika ja citybird viimein päätyi. Vähän pitää vielä raivata edustan piirongilta tavaroita, jotta teos pääsee oikeuksiinsa, mutta nyt jo se näkyy hyvin keittiöön ja olohuoneeseen.


Valaistus on kuvissa erilainen siksi, että otin toisen kuvan illalla ja toisen nyt aamupäivällä, ilman salamaa. Teoksen värimaailma sopii hienosti kotimme väreihin ja sen herkkä tunnelma on ihan henkeäsalpaava. Työkaverini sanoin, mutta allekirjoitan täysin :) Kuvan poika tuo mieheni ja minun mieleen kuopuksemme pikkuisena pellavapäänä.

Tässä Netta sovittelee nukkuvaa poikaa esittävää maalaustaan (apua, en muista nimeä) portaikon päätyseinälle, jolle ensin ajattelimme sijoittaa yllä olevan työn. Lopulta tähän siirrettiin toisaalta, ehkä väliaikaisesti yksi grafiikan työ.Tässä teosta sovitellaan lopulliselle paikalleen olohuoneen seinälle, erittäin huonossa valossa. Taiteilija sanoi tällaisen sovittelun olevan hyödyllistä, kun myöhemmin antaa vinkkejä teosten sijoitteluun.Meidän talossa on todella vähän suuria,ehjiä seinäpintoja ja itse ajattelin maalauksen jotenkin tukehtuvan tähän ikkunoiden ja verhojen väliin, mutta muita tavaroita taas raivaamalla paikka on ihan hyvä. Vaihdan tuon rottinkivarjostimella varustetun pöytälampun vierashuoneessa majailevaan lasipalloon, koska alhaalta vasemmalta tuleva valo sopii tauluun hyvin.


Yläkuva lainattu täältä, koska Netta itse ehdotti sitä kahvikupin ääressä jutustellessamme. Tämä taiteilijavierailu oli kyllä Kotilo-gallerian kohokohta! Toivottavasti ei jää viimeiseksi :)

Edit: Nukkuvaa poikaa esittävän maalauksen nimi on Latauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti